Ahilova tetiva nam lahko povzroči dosti bolečin

Morda ste v osnovnošolskih klopeh uživali v zgodbi o Ahilu, ki je bil strah in trepet vseh bojevnikov, saj je bil praktično nepremagljiv, a poškodbe ahilove tetive niso nič kaj prijetne. Pa poznate znake?

Ahil je bil slavni grški junak, ki ga je mati kot otroka potopila v reko, da bi tako postal neranljiv. A pri tem ga je držala za peto, zato je bil ravno ta del telesa najbolj ranljiva točka Ahila. Ravno po njem je ime dobila najmočnejša tetiva človeškega telesa, ki se nahaja nad peto in povezuje troglavo mečno mišico s petnico – govorimo o ahilovi tetivi. Čeprav je najmočnejša tetiva v našem telesu, pa je zelo občutljiva, zato se lahko dokaj hitro vname ali natrga, kar zna biti precej boleče. Pri profesionalnih športnikih se to največkrat zgodi zaradi velikih obremenitev, pri rekreativnih pa zaradi nezadostnega ogrevanja in raztezanja. Ahilova tetiva je najbolj na udaru pri športih kot so tenis, nogomet, rokomet, košarka in odbojka, veliko poškodb ahilove tetive pa se zgodi tudi pri fizičnih delavcih, ki izvajajo monotone ponavljajoče se gibe z dodatno zunanjo silo. Poškodovana ahilova tetiva se lahko zdravi na različne načine, vendar pa je v vsakem primeru rehabilitacija dolgotrajna – če ste pred terapijo morali še na operacijo, bo rehabilitacija še daljša. Rehabilitacijo se vedno izvaja pod strogim nadzorom fizioterapevta, ki oceni, katere vaje bodo najbolj koristile poškodovancu, posluži pa se lahko tudi različnih pripomočkov, denimo terapije z udarnimi globinskimi valovi, K-laserjem ali Tecar terapijo. Za čim prejšnjo rehabilitacijo boste morali vaje izvajati tudi doma, vsekakor pa je treba telesu oz. peti pustiti dovolj časa, da si opomore.

ahilova tetiva

Poškodbe ahilove tetive so pogoste pri rekreativnih, pa tudi profesionalnih športnikih.

Ahilova tetiva je ime dobila po slavnem grškem bojevniku, ki je bil nepremagljiv. V nasprotju z zgodbo pa poškodba ahilove tetive ni nič kaj prijetna, saj nam lahko povzroča nemalo bolečin in preglavic, rehabilitacija pa je dolgotrajna.