Inlay je boljši od običajne plombe

Zobozdravstvo je do danes močno napredovalo in tako poznamo nešteto metod za zdravljenje obolelih zob, med njimi je tudi gradnja posebnih vložkov v, na ali prekrivno čez cel zob. Vas zanima, ali je bolje izbrati Inlay ali onlay? Preberite ta članek in tako se boste lažje odločili.

inlay

Inlay je podoben običajni plombi, razlika je le v tem, da veliko bolje posnema anatomijo vašega zoba.

Inlay je podoben običajni plombi, razlika je le v tem, da veliko bolje posnema anatomijo vašega zoba, zato je zob videti bolj estetski, onlay pa je alternativni način rešitve neposrednega popravila prizadetega zoba in se ga zobozdravniki poslužujejo takrat, ko je zob tako poškodovan, da neposredna obnova zob, denimo z zalivkami, ni možna. In- in onlayi so lahko keramični, zlati ali pa kompozitni, skupaj z zobozdravnikom pa lahko pacienti izberejo najprimernejšega zase. Keramični imajo dolgo »življenjsko dobo« in dajejo videz naravnih zob. Inlayi iz zlata imajo (ravno zaradi zlata) omejeno estetiko, so pa najbolj prijazni organizmu. Tako kot keramični tudi zlati inlayi posnemajo obliko naravnega zoba, so pa v primerjavi s keramičnimi bistveno bolj obstojni oz. imajo daljšo, celo najdaljšo »življenjsko dobo«. Inlay se popolnoma ujema z naravnim zobom, zato (za razliko od običajnih plomb) ni možno, da bi se med stikom naravnega zoba in umetnega materiala pojavila špranja, ki je sicer zelo pogosto kriva za nastanek sekundarnega kariesa, ki ga je precej težko odkriti. Zaradi vseh teh lastnosti se vse več ljudi odloča za inlay. Cena med inlayem in onlayem se bistveno ne razlikuje, pri obeh se giblje med 200 in 400 evri na zob, seveda pa je veliko odvisno od izbranega materiala. Velja pa opozoriti, da morate ustrezno skrbeti za ustno higieno še preden se odločite za postopek, saj lahko karies izniči zdravljenje z in- oz. onlay postopkom.

V zobozdravstvu poznamo veliko različnih načinov za zdravljenje poškodovanih zob, med bolj posebne metode pa zagotovo sodi zdravljenje z in- oz. onlay, morda celo overlay metodo. Če tudi vas zanima tovrsten postopek zdravljenja, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, ki vam bo znal ustrezno svetovati.