Nevarnosti in pasti otroških sedežev

Otroški avtosedeži so brez dvoma eden najpomembnejših delov otroške opreme. Če ti ne ustrezajo vsem varnostnim zahtevam, lahko ima to za otroka usodne posledice, česar pa si zagotovo ne želi noben starš.

Na kaj morate torej biti pozorni pri otroških avtosedežih? Katere so skrite pasti, ki vplivajo na varnost otroka med vožnjo?

Otroški avtosedeži morajo najprej ustrezati vsem varnostnim zahtevam. Če te zahteve niso izpolnjene in se avtosedež na varnostnih testih ni dobro odrezal, lahko to brez dvoma močno ogrozi otrokovo varnost. Zato se pred nakupom pozanimajte, kako varen je otroški avtosedež, ki ga nameravate kupiti. To ni nakup, pri katerem bi gledali na prihranjen denar, saj gre za življenje vašega otroka.

Otroški avtosedeži

Če kupujete rabljen otroški avtosedež, se pred nakupom pozanimajte, če je bil sedež že udeležen v prometni nesreči. V tem primeru ni več dovolj varen za vašega otroka, česar morda na prvi pogled ne boste opazili, vendar pa bo ob morebitni prometni nesreči to odigralo odločilno vlogo. Prav tako morajo biti varnostni pasovi dobro ohranjeni, saj so ti ključni za varnost vašega otroka.

Pri izbiri so odločilni tudi materiali, iz katerih je avtosedež narejen. Otroški avtosedeži so danes na voljo v različnih oblikah, barvah in materialih, zato je treba pred nakupom dobro preveriti vse možnosti. Pomembno je, da se na koncu odločite za prijetne in udobne materiale, zaradi katerih otroku v sedežu ne bo preveč vroče. Če je avtosedež narejen in slabih in nekvalitetnih materialov, bodo ti za otroka zelo moteči, lahko bo dobil izpuščaje, srbečico …

Pomemben pa je tudi sam način zapenjanja. Zagotovo si ne želite za vsako pripenjanje otroka v avtosedež porabiti pol ure časa, zato izberite avtosedež z enostavnim, a vseeno varnim zapenjanjem.

Otroški avtosedeži lahko zagotovo skrivajo kar nekaj pasti, ki jih lahko hitro spregledate in se raje odločite za cenejši, a veliko manj varen model, zato pred nakupom dobro premislite, kaj bo najboljše za vašega otroka.