Zobni aparat – zvezdice

Zobni aparati so že vrsto let glavni pripomoček za zdravljenje napačnega ugriza, kot tudi ravnanje zob. Med najbolj pogoste pripomočke spada zobni aparat – zvezdice oz. fiksni zobni aparat https://www.doktor1a.com/zobni-aparat-zvezdice/. Pomaga pri pravilni postavitvi zob, pa naj bo to  zaradi zdravstvenih ali pa estetskih razlogov. Največkrat tak fiksni zobni aparat nosijo otroci in najstniki, čeprav ga lahko za popravljanje zob nosijo tudi odrasli. Z zobnim aparatom se namreč lahko zdravi različne težave, ki bi se kasneje izkazale za zelo moteče.

zobni aparat zvezdice

Za katere težave pomaga zobni aparat zvezdice?

Zdravljenje z zobnim aparatom odpravlja številne težave, ki se pojavljajo pri zobeh. Te so v večini primerov genetsko podedovane, lahko pa nastanejo tudi zaradi slabe drže in napačnega položaja jezika. Tako je glavna težava, ki jo zdravi zobni aparat zvezdice nepravilni ugriz. Posameznik ima lahko zgornje ali spodnje zobe izrazito premaknjene naprej ali nazaj. In naloga ortodonta je, da to čimprej opazi in začne z zdravljenjem. Pri nekaterih se zgodi tudi, da ugriz ni enakomeren in to lahko pelje do bolečin v sklepih čeljusti. Predvsem starejšim se lahko zobje začnejo prekrivati, če jim začnejo rasti modrostni zobje. In če nimajo dovolj prostora, začnejo potiskati zobe naprej, kar lahko povzroči nepravilen ugriz.

Skrb zob z zobnim aparatom

Zobni aparat zvezdice je fiksni zobni aparat, kar pomeni, da ga posameznik ne more sam odstraniti. To pa še posebej potrebuje dobro nego zob in sklenine. Pri fiksnem zobnem aparatu je potrebna dobra ustna higiena. Če se tega ne upošteva lahko pride do obarvanosti zob ali pa kariesa, ki poškoduje zobe. Pri fiksnem zobnem aparatu je nujna tudi uporaba posebnih ščetk, s katerimi se lahko doseže najbolj skrite kotičke. Ker se aparata ne more sneti, se lahko za žičke zatakne tudi hrana, ki jo je treba popolnoma odstraniti. V nasprotnem primeru se lahko razvijejo različne zobne bolezni.