Kompresorji

Kaj je zračni kompresor? kje jih kupiti? in zakaj so kompresorji sploh uporabni?

Zračne kompresorje lahko najdete na https://www.pentiv.si/kompresorji.

Zračni kompresorji so mehanske naprave, katere povečujejo zračni tlak. To naredijo z zmanjševanjem zračnega volumna. Zelo podobni so pumpi in v 99% kompresirajo pline, saj se nekatere tekočine ne da stisniti. Uporabljeni so v laboratorijih, pri zobozdravnikih in v avtomobilski industriji, kjer mora biti zrak zelo čist. Zato se pri tem uporablja kompresor, ki v svojem pogonu nima olja.

Kompresorji so idealna rešitev za manjšanje vaših stroškov. Zelo pa vam bodo tudi pomagali pri zmanjševanju hrupa na vašem delovnem mestu, saj boste tako imeli samo en porabnik energije. Ta pa je popolno konfiguriran, da izda največjo možno moč brez velike porabe energije. Poleg pa imajo pnevmatska orodja zaradi njihovega pogona na stisnjen zrak , katerega pridela kompresor manj okvar in so posledično tišja.

Ko se odločamo za nakup zračnega kompresorja je pomembno da se odločimo za pravo velikost kompresorja. Priporočeno je, da naredite seznam vseh porabnikov, ki jih imate in tudi tiste katere boste kupili v bližnji prihodnosti ter opreme, ki potrebujejo komprimiran zrak. Področje uporabe komprimiranage zraka je precej obsežno, npr. izpihovalke, pištole za barvanje, opreme na zračni cilinder…

Ugovotive tudi količino zraka, ki jo porabi vsak porabnik, stroj ali orodje in to njihovo porabo zapišite vsakemu posebej. Podatke o količini tlaka in zraka dobite pri prodajalcih in proizvajalcih orodij ali strojev. Ko boste iskali te informacije vprašajte kateri je najvišji tlak, ki ga vaš porabnik potrebuje za optimalno delovanje ter koliko litrov na minuto porabi vaš stroj in pri kolikih barih tlaka.

Upoštevajte tudi koliko orodij in strojev bo delovalo istočasno. Če imate na svojem delovnem mestu dva ali več delavcev, potem seštejte uporabo vseh največjih porabnikov. Ko ste te sešteli dodajte še 25% za širitev prihodnosti ali pa preprosto samo za rezervo. Ko ste vse to naredili lahko brez skrbi naročite kompresorje. Ti kompresorji pa morajo seveda biti prave kapacitete.