Letne gume

Letne gumePnevmatika ali guma je z zrakom napolnjeno kolo iz gume. Ker so gume najpomembnejši del našega avtomobila, moramo biti zelo previdni, kakšne gume izbiramo ter kje jih kupujemo. Ena izmed najboljših spletnih strani za prodajo letnih gum je pocenigume.net/letne-gume. Letne gume se namestijo na vozilo po 15. marcu, čeprav to ni nujno, kajti spomladi, poleti ter v jeseni lahko vozimo tudi z zimskimi gumami, čeprav to ni priporočljivo, zaradi določenih lastnosti vozišča v različnih letnih časih (npr.: Zimska guma ima širše kanale in večji profil za odvod vode in snega iz profila pnevmatike, zato je uporabna pozimi, poleti pa ne, ker pri višjih hitrostih vožnja ni udobna in tiha, zaradi prevelikega profila gume, zato uporabljamo letne gume, ki imajo manjši profil.). Tudi poraba goriva zimskih gum pri temperaturah ozračja, ki znašajo več kot 10 °C je znatno večja.  Posledice tega so napake na avtomobilu in njegovih sestavih delih.

Tako zimske, zimsko letne, kot letne gume je potrebno redno pregledovati in vzdrževati. Če na gumi odkrijemo neko napako, kot je na primer predrta guma, neenakomerna obraba ali razpoke na gumi, je potrebno avto odpeljati k vulkanizerju.

Strokovnjaki svetujejo tudi redno spremljanje tlaka v gumah, kajti večja odstopanja od dovoljenega (priporočenega) tlaka v gumah lahko pripelje do eksplozije gume.