Pira in pirina zrna

Pod eno najstarejših žit spada pira, ki so jo dolgo časa nazaj gojili naši predniki. Pri pridelavi pa se razlikuje od pšenice, v tem, da so pirino žito ohranili v izvorni obliki, tako se je vsa prehranska vrednost ohranila. Več o piri in kje jo lahko dobite, si lahko preberite na https://maln.eu/kategorija/pira/.

Pira velja za popolno živilo, saj vsebuje veliko zdravilne lastnostih, ki so učinkoviti in dobri za naše zdravje. Priskrbi naše telo  s preprostimi in kompleksnimi ogljikovimi hidrati ter tudi z beljakovinami. Zrna pire pa so tudi bogata z vitamini, predvsem z vitaminom A in B, železom ter magnezijem. Primerna je predvsem za ljudi, ki imajo težave z želodcem, pira je tudi koristno sredstvo za boljše spanje, ščiti naše srce in, ker vsebujejo veliko vlaknin je dobra za visok holesterol ter pomaga proti depresiji. Piro lahko zaužijete oz. pripravite na več načinov. V solati, v juhi kot zakuho, ali pa pripravite samostojno jed. Ena možnost, ki vam jih ponuja pira je, da iz nje naredite rižoto. Priprava pirine rižote poteka podobno, kot priprava riža, razlika se pojavi pri tem, da je piro potrebno kuhati malce dlje. Lahko pa zmeljete zrna in tako pripravite zdrave sladice ali zmleta zrna dodate k vašim kosmičem za zajtrk. Iz pirine moke lahko spečete številne pekovske izdelke, ki imajo veliko prehransko vrednost.

pira

Kljub njenim dobrim lastnostim in učinkom, jo večina kmetij ne goji več. Pira je bila nadomeščena s navadno pšenico, ki je kmetom, prinesla veliko več pridelka in s tem posledično več dobička. Danes vseeno najdemo nekaj ponudnikov, ki imajo veliko ponudbo žit in med njim  lahko najdemo tudi piro. Pri piri pa je precej pomembno shranjevanje, za dolgotrajno uporabo je priporočeno shranjevati v dobro zaprti posodi oz. kozarcu, na hladnem in suhem prostoru.