Otroški avtosedeži

Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so obvezni del opreme vsakega vozila v katerem se prevaža otroka oziroma osebo, katera še ne more samostojno sedeti na sedežu za odrasle osebe v vozilu. Z spremembami, ki se dogajajo z vsako generacijo otroški avtosedeži sledijo hitremu tempu sprememb na področju varnosti v cestnem prometu.

Od vsega začetka so bili otroški avtosedeži deležni sprememb. Narekovale so jih spremembe na področju avtomobilizma, prometnic, prometa, tehnike, zdravstva in vseh drugih področji, ki vplivajo na razvoj otroških avtosedežev. V prvi vrsti so se otroški avtosedeži spremenili na račun vse večje skrbi za varnost v cestnem prometu ter zavedanja potencialnih nevarnosti, katere na udeležence v prometu prežijo na vsakem koraku.

Za zavedanje o spremembah, ki so jih otroški avtosedeži doživeli v ne tako oddaljenem času, je dovolj, da pobrskamo po našem spominu. Včasih je bil v vozilih redkost že varnostni pas,  nič manj otroški avtosedeži, kot sredstvo za prevoz otrok. V tem pogledu so otroški avtosedeži imeli predhodnike, kateri niso niti najmanj prestavljali tisto, kar danes predstavljajo otroški avtosedeži. Otroke se je enostavno posedlo v avto, na sedeže namenjene odraslim osebam, skrb za varnost je prestavljala odrasla oseba, ki je po najboljših močeh skrbela, da se otrok ni brez nadzora premikal. Mnogi imajo tudi izkušnje in spomine, kako so se kot otroci prevažali v košarah, ali kakšnih podobnih improviziranih sedežih za otroke. Veliko ponudbo otroških avtosedežev najdete na strani http://www.mali-vragci.si/otroski-avtosedezi/.

Danes si takega prevoza otrok v vozilih ne predstavljamo niti pod točko razno. Otroški avtosedeži so postali obvezna oprema, brez njih se otroka preprosto povedano ne sme prevažati v vozilu. Pri tem dosežku in napredku ni sodeloval zgolj zdrav razum, ampak je bilo za dosego potrebno kar nekaj vzgojnih pa tudi kaznovalnih ukrepov. Vse izkušnje in zakonski predpisi so pripomogli ne zgolj k spremembi mišljenja in zavedanja o smiselnosti, ampak  tudi k spremembam, ki so jih otroški avtosedeži doživeli do današnjih dni. Otroški avtosedeži so doživeli spremembe predvsem v smeri varnosti, večanja udobja ter splošno dobrega počutja otroka pri prevozu v cestnem prometu. Posebno skrb so namenili tudi proizvajalci vozil, saj so mnogi testi in izkušnje pokazale, na ranljivost najmlajših potnikov v vozilih. Tako smo pred več kot desetletjem na trg pospešeno prihajala vozila z serijskim naprednejšim sistemom pritrjevanja, brez doplačil. Otroški avtosedeži so tako postali uporabnejši, predvsem pa se je z enostavnostjo nameščanja povečala sama pravilna uporaba in posledično varnost.  Nekateri otroški avtosedeži so bili v ponudbi proizvajalcev tudi sestavi del sedeža za odrasle osebe v različnih izvedbah.