Plomba oziroma bela zalivka

Otroci večinoma hodijo k zobozdravniku, da dobijo na svoje zobe plombe. Nekako je najlažje otroke pripraviti k temu, da mu dopovemo, da bo dobil eno lepo plombo na svoj zob. Samo to ni vedno tako preprosto, saj preden dobi plombo oziroma zalivko, mora zobozdravnik tudi s svojimi aparati ali kako naj to imenujemo malo pobrusit po samem zobu. To pa ni najbolj prijetno, posebej ne otrokom. Kako vse to poteka si lahko preberete tudi na tej strani https://www.doktor1a.com/bela-zalivka-plomba/ Plomba vsi pravimo, imenuje se pa tudi bela zalivka, kar je tudi pogosta beseda.

Poznamo dve vrsti plombe, to je bela zalivka in amalgamska. Se kar razlikujeta med seboj, tako po barvi in tudi drugače se namestita. Večinoma se vsi strinjamo, da je bolje imet belo zalivko, saj je že po barvi podobna našem zobu in se sploh ne opazi, da imamo plombo na zobu. Plomba se namesti na sam zob, ko zobozdravnik odstrani samo karies. Amalgamska plomba je drugačna, s samim zobom je tudi več dela, več brušenja oziroma odstranit morajo več vsega, kot pri beli zalivki. Tudi sami zobozdravniki, če je le možno se v zadnjem času odločajo za belo zalivka, saj ta plomba ti daje lepši videz, kot amalgamska plomba.

plomba

Plomba bela, kot ji nekateri pravijo se tudi mora plačat. Cene so zelo različne, niti ena nima iste cene. Naši zobje so različni, prav tako se različno materiala mora zmešati. Ko ste pri zobozdravniku je najboljše, da vprašate njega koliko vas bo plomba stala. Na podlagi pogledanega vam bodo sigurno odgovorili. Se zna tudi zgoditi, da vam bela zalivka lahko izpade. Mislim, da se je to že marsikomu zgodilo. Takrat ni najbolj prijeten občutek najboljše pa je, da se čim prej napotite do svojega zobozdravnika, da vam namesti novo plombo. Ker če boste vse skupaj pustili lahko pride do kvarjenja zoba in na koncu boste ostali brez njega.