Kje vse lahko postavite sončne elektrarne?

Sončne elektrarne delujejo s polno močjo takrat, ko je sonce najmočnejše in ga jen največ, to je v polenih in pomladanski časih, medtem ko v eseni in pozimi delajo malo manj in man časa, ker je dan izjemno kratek. Drugače bi bilo, če bi živeli na ekvatorju. Kakovostne sončne elektrarne lahko v sončnih dnevih proizvedejo precej viška električne energije, kise nato shrani v javni elektrini sistem, saj drugače še ne poznamo tako zmogljivih baterij, da bi lahko hranili veliko elektrike na dolgi rok. Vendar tudi o funkcionira in še več, če se v sončnih rajih kot sta Nova Gorica er Radovljica, pote lahko elektriko prodajate.

sončne elektrarne

Zmogljive sončne elektrarne so za tise objekte, ki so večji in imajo velike porabnike elektrike. Take lekarne morajo imeti kar nekaj kakovostnih celic ako na strehi ko lahko tudi poleg stavbe na stebrih, ki morajo biti na južni srani, brez, da bi jih obirala drevesa ter nagnjene za 32 stopinj. Narejene morajo biti res pravilno, da delujejo in imajo maksimalen izkoristek nekje med 15 in 18 %, kar je za današnje celice veliko, upamo pa na še kaj modernejšega in bolj ekonomičnega, kar z razvojem tehnologije pričakujemo.

Tam, kjer pa nimate dovolj svetlobe in je poletje bolj kratko ter je dosti megle ter temačnosti in dežja, se splača nabaviti manj občutljive celice na svetlobo, ki so sicer manj učinkovite a so primerne za tako podnebje. Žal imajo judi manjšo življenjsko dobo nekje od 10 do 15 let, kar pa ni najbolj racionalno zato premislite, čemu potrebujete sončne elektrarne in kje bodo stale.

Če res nimate druge izbire a pridobitev elektrike so sončne elektrarne neglede na lokacijo in  velikost stavbe dejansko edina rešitev za samooskrbno elektriko in ega se marsikdo poslužuje za oddaljene hiše, vikende, prikolice, lovske in druge domove, koče in še bi lahko naštevali, celo prikolice in avtomobile ter mobilne pisarne.