Računalniški disk

Disk je dan danes že vsepovsod, na začetku se je uporabljal samo v računalnikih ker drugih naprav takšnjih kot je bil računalnik niso poznali. Kasneje so jih začeli uporabljati tudi v telefonih, raznih konzolah za igranje video iger (Nintendo,PlayStation, Xbox…). Danes se uporabljajo že povsod v televizorjih, pametnih telefonih, tablicah. Mi pa se bomo osredotočili na trde diske v računalniku. Danes poznamo dva diska in to sta HDD in SSD, seveda poznamo tudi druge ampak se niso tako uveljavili.

diskHHD ali Hard Disc Drive je disk, ki je sestavljen iz večih kovinskih plošč, prevlečeni so z magnetno snovjo, ki se ob delovanju vrti. Vsaka kovinska ploščica ima dve galvi ena je nad njo, druga pa pod njo, te dve galavi pišeta ali bereta. Standardne hitrosti s katero se vtijo plošče so: 5400, 7200, 10000 obratov na minuto. Navaden HDD disk ga sestavlja vreteno, ki ima plošče na njih so shranjeni podatki. Plošče so narejene iz materiala, ki ni magneten, v večini primerov je to ačuminijeve zlitine, steklo ali keramika, ki so prevlečene z tanko plastjo namagnetenega materiala 10-20 nm debeline. Nato ga še vrevlečejo z ogljikom za radi zaščite. HDD diski so kapacitivni nekaj terabajtou, in so razmeroma poceni, pa so počasnejši od SSD diska.

SSH ali Solid State Drive je računalniška komponenta za shranjevanje podatkov, so nekakšna naslednja generacija HDD ali trdih diskov. Njegove prednosti so: hitrejši dostop do podatkov, tišje delovanje, manjše segrevanje, bolj so odporni na udarce. So pa seveda zaradi tega tudi dražji, imajo manj prostora in imajo omejeno število zapisov. Obstajajo pa tudi hibridni diski, zgrajeni so iz trdega diska, ter SSD diska manjše kapacitete. Leta 2016 so prodali za 200 milijionov SSd diskov, čez nekaj let bodo po vsej verjetnosti SSD diski nadomestili trde diske. Če primerjamo cene med HDD in SSD diskoma: HDD disk 500 Gb stane 50 evrov, SSD disk 500 Gb pa stane 100 evrov.