Varni otroški avtosedeži

Otroški avtosedežiPripomočki, ki omogočajo otroku varno in udobno prevažanje v vozilu, se imenujejo otroški avtosedeži.  Predpisi, zakoni in varnostne zahteve sicer na prvi pogled izgledajo stroge, toge in neprijazne, le-te pa na drugi strani pripomorejo k velikemu številu rešenih otroških življenj oz. preprečenih trajnih poškodb in dolgotrajnih posledic, ki v končni fazi pomenijo zmanjšanje kakovosti življenja.

Pri tem ne gre spregledati dejstva, da sam nakup in uporaba ni dovolj, če otrok v sedežu ni pravilno ali celo slabo, preveč ohlapno pripet. Posebno voznik za volanom si težko predstavlja fizikalne sile, ki nastajajo pri močnem zaviranju ali trku, ter hudih posledic, katerim botruje na en strani preohlapno ali slabo pripet otrok, ter na drugi strani celo vrsto ovir v katere lahko otrok zadane z različnimi deli telesa. Volan kot opora skrbi za upor proti fizikalnim silam kot je pojemek, na otroškem sedežu pa te opore ni, tako, da pojemki delujejo z vso silo. Veliko pomoč pri zadrževanju pojemanja fizikalnih sil pomaga tudi namestitev sedeža tako, da otrok sedi v nasprotni smeri vožnje. Otrok v tem primeru izpostavljen manjšemu delovanju pojemkov, kot sedenju v smeri vožnje, kjer ga pred neželenim premikanjem varuje pas.

Poleg pravilnega pripenjanja otroka je pomembna varnostnim zahtevam ustrezna in pravilna namestitev in pričvrstitev samega sedeža, saj le tako lahko pričakujemo v celoti predvidene varnostne lastnosti in karakteristike otroškega avtosedeža. V izogib napačnemu pripenjanju in namestitvi imajo že tudi 15 in več let stara vozila nameščen sistem ISOFIX. Verjetnost napačnega pripenjanja je s tem sistemom zmanjšana na minimum, vsekakor pa pri prvem pripenjanju ni odveč pomoč in pouk prodajalca.

Samo nameščanje pa je različno po tako skupinah avtosedežev kot otrokove starosti, višine in teže. Pri najmanjši skupini, namenjene najmlajšim je zaradi nerazvitosti dojenčkovih vratni mišic potrebno otroški avto sedež obrniti tako, da dojenček sedi v obratni smeri vožnje. Starejše, večje in težje skupine otrok se namešča tako kot sedijo odrasle osebe, več pozornosti pa je potrebno nameniti pravilni namestitvi varnostnega pasu – tako otroškega avto sedežnega pet točkovnega za mlajše skupine, kot tritočkovnega avtomobilskega za starejše skupine.