Vse o Jugoslaviji

SFRJ ali Socialistična federativna republika Jugoslavija je bila država, locirana na balkanskem polotoku, pod katero so spadale nekatere izmed današnjih balkanskih držav. Ta država je propadla leta 1992, po izstopu večine njenih današnjih držav. Mnogi Jugoslavijo pomnijo kot državo, v kateri si živel kot tako imenovani kralj, spet drugi pa si jo predstavljajo kot državo, v kateri si moral paziti, kako si naredil vsak korak oziroma, kaj si sploh delal. V nadaljevanju tega članka bomo govorili o Socialistična federativna republika Jugoslavija, kdaj je nastala, katere so bile njene članice, povedali bomo njene več ali manj pomembne oziroma glavne lastnosti in tako naprej, zato le nadaljujte z branjem, saj je tema več kot le zanimiva.

socialistična federativna republika jugoslavija

Kot smo vam obljubili, bomo v nadaljevanju tega teksta na splošno in bolj na grobo opisali Socialistična federativna republika Jugoslavija. Pa začnimo.

Jugoslavija je država, ki je nastala na Balkanskem polotoku, leta 1963. Sorodnice oziroma mejne države te republike so bile na severo zahodu Italija in Avstrija, na jugu Grčija in Albanija, na vzhodu Bolgarija, na severu pa Romunija in Madžarska. Na vzhodu je mejila na Jadransko morje. Glavno mesto oziroma prestolnica te države je bil Beograd. Leta 1989 je imela približno triindvajset milijonov, sedemsto dvajset tisoč prebivalcev. Gostota tega prebivalstva je bila dvaindevetdeset prebivalcev na kvadratni kilometer. Njihova valuta je bila jugoslovanski dinar. Članice oziroma države v Jugoslaviji so bile naslednje: Slovenija (glavno mesto Slovenije je bila Ljubljana), Hrvaška (glavno mesto Hrvaške je bil Zagreb, Bosna in Hercegovina (glavno mesto Bosne in Hercegovine je bilo Sarajevo, Makedonija (glavno mesto Makedonije je bilo Skopje), Črna Gora (glavno mesto Črne Gore je bil Titograd, to je današnja Podgorica) in Srbija (glavno mesto Srbije je bil Beograd).

Socialistična federativna republika Jugoslavija je bila več jezična država, to pa zato, ker so v njej govorili več jezikov, kot so na primer srbo hrvaščina (srbščina in hrvaščina), slovenščina in pa makedonščina.

Njihovo geslo je bilo “Bratstvo i jedinstvo” ali po slovensko “Bratstvo in enotnost”. Himna Socialistična federativna republika Jugoslavija je bila “Hej Slovani”.

Socialistična federativna republika Jugoslavija se je leta 1989 raztezala na kar približno dvesto petinpetdeset tisoč kvadratnih kilometrih.

Upamo, da smo vam s tem člankom pomagali k razumevanju te države.

V primeru, da imate kakršna koli vprašanja na temo Socialistična federativna republika Jugoslavija, potem lahko le ta zapišete v sekcijo Komentarji, ki pa se nahaja pod tem člankom.