Varna otroška soba

Otroška sobaOtroška soba vaših želja se najprej izriše v vaši domišljiji, nato pa v trgovinah z otroško opremo ali s pohištvom iščete približno podobne pohištvene sestave. Če vaše želje niso točno določene do zadnjega detajla, potem imate več možnosti, da iz obstoječe ponudbe različnih oblik, modelov in barv otroških sob najdete takšno, ki bo ustrezala vaši domišljijski predstavi. Sicer boste primorani svojo želeno sliko predstaviti kakšnemu mizarskemu mojstru, ki bo za vas izdelal točno takšno otroško sobo, kot ste si jo zaželeli.

Otroška soba mora biti predvsem funkcionalna – omogočati mora varnost in udobje vašemu otroku, hkrati pa služiti svojemu namenu. Če želite, da bi bili kosi pohištva dalj časa uporabni in jih otrok ne bi prehitro prerasel, je dobro, da se odločite za bolj nevtralne oblike in barve pohištva, sobo pa prilagodite na otroško starost z zavesami, poslikavami, stenskimi nalepkami ali posteljnino. Te boste lažje zamenjali, ko bo otrok malo zrasel, kot pa »dojenčkasto« pohištvo.

Otroška soba hitro pove, kako otrok ceni svoje stvari in svoj prostor. Naučite ga od vsega začetka, da je potrebno paziti na svoje stvari: igrače, pohištvo, stene… Tako se bo naučil, da se s stvarmi lepo obnaša in jih ne uničuje namenoma. Naj bo otroška soba slika vašega otroka, ki so s tem lažje postal urejena odrasla oseba. Ne pospravljajte za njim, ampak ga naučite, kako sam pospravi igrače in posteljo ter oblačila. Tako bo pridobil delovne navade, otroška soba pa bo en prostor manj za vas, da ga pospravite. S tem, ko mu boste predali odgovornost za urejenost njegove sobe bo postal bolj samostojen in ponosen na svoje lastne dosežke. Otroci zelo hitro osvojijo enostavne zadolžitve, zato nikoli ne razmišljajte, da ga obremenjujete, saj otrok potrebuje red in nove navade, ker se s tem oblikuje v osebnost. Če mu dovolite le pravice, dolžnosti pa od njega ne zahtevate, se bo naučil samo zahtevati. Otroška soba je lahko vaš način za vzgojo in priučitev koristnih delovnih navad.